ervaring

ERVARING

Als mechanisch ingenieur heb ik de laatste +10jaar heel wat mechanische expertise kunnen verwerven door samenwerking met inspirerende collega's, het uitvoeren van interessante projecten, nieuwsgierig te blijven en vragen te stellen. 

Onder kan u verschillende projecten terugvinden waaraan ik heb bijgedragen. U zal merken dat elke toepassing anders is, hetgeen hen verbindt is hun sterke mechanische karakter. Uw toepassing of vraag zal waarschijnlijk ook verschillend zijn. Ook U kan ik helpen als ik eerst en vooral goed kan begrijpen 'hoe' uw toepassing werkt en 'waarom' het precies zo werkt. Deze oefening heb ik goed in de vingers en maak ik graag samen met U. Eens deze basis is gelegd kan hierop veelal worden verder gewerkt volgens een meer algemene benadering.

Wil men tenslotte een betrouwbaar resultaat bekomen dan is het belangrijk het project van a tot z goed te beheersen, met bewuste keuzes en een goede risicoanalyse . Voor mij is een resultaat betrouwbaar of het is niet. 

PROJECTEN
JBT Foodtech ; vuller sluiter machine ; ontwerp & fabricatie
JBT Foodtech heeft een lange geschiedenis in het bouwen van machines voor het vullen, sluiten en steriliseren van glazen bokalen en blik voor het conserveren van voeding. Als mechanisch ontwerpingenieur heb ik bijgedragen aan de algemene ontwikkeling van hun machines en het ontwerp van specifiek gereedschap op maat van hun klanten. Interessant was de eerste ervaring met de voedingsindustrie en verwerven van meer inzicht in de toepassing van roestvaste materialen/coatings en diverse technieken voor intern synchroon transport van het product en recipiënt aan snelheden in de orde van honderden stuks/minuut.
Productielijn ; textiel ; stapelvezel ; staple fibre

Het is voor een producent interessant om weten wat het effect is van een nieuw product op het onderhoud en levensduur van de productiemachines. Zo heb ik voor een extrusielijn van stapelvezel lagerberekeningen uitgevoerd op de strekwalsen voor zowel bestaande als nieuwe producten. Zo kan men de impact kennen en betere keuzes maken op vlak van proceswaarden, volumes en onderhoud.

Een grote sectie (+500) nieuwe automatische wikkelaars opgesteld in een continu proces presteert ondermaats. Het productievolume ligt te laag ondanks de vele inspanningen van de operatoren. De fabrikant is ermee bezig maar brengt geen echte oplossingen aan. De eigenaar erkent de noodzaak om zelf actief mee te werken aan een oplossing, hier start ook mijn verhaal. Een degelijke analyse was belangrijk om tot de kern van het probleem te komen: een fout in het ontwerp. Het grote aantal wikkelaars en de tijdsnood vroeg om een eenvoudige en betaalbare oplossing. Zo heb ik een simpele oplossing bedacht, een doodgewone borstel, die het gros van de problemen verhielp. Velen konden aanvankelijk maar moeilijk geloven dat het zo eenvoudig kon zijn ... zo is eenvoud dan ook een oefening.

Weefgetouw ; tapijt ; textiel ; machine

Van De Wiele is een wereldspeler als fabrikant van weefgetouwen voor tapijt en fluweel. Men zag een opportuniteit voor een verbetering op een tapijtmachine en uit voorgaande pogingen besefte men dat het een uitdaging was. Ik kreeg nu de kans, als leidend ontwerper en project ingenieur, er mijn tanden in te zetten. Het betrof een automatisering met een uitdagend mechanisch luik want de oplossing moest fysiek passen in een kleine inbouwruimte. Bovendien beperkte een beursintroductie de tijd, een 'first-time-right' oplossing was noodzakelijk. Ik kreeg versterking van een calculatie-ingenieur en een automatisatie-ingenieur. Na meer dan een jaar nauwgezet werken zijn we erin geslaagd een succesvol prototype te realiseren, klaar voor de beurs. Op deze oplossing werd een patent genomen.

mechanisch ; constructie ; chassis

Een mechanische constructie ter ondersteuning van een apparaat. Het ontwerp werd volledig uitgewerkt van concept tot afgewerkte tekeningen voor de productie en de samenstelling van de verschillende onderdelen. Men kan duidelijk zien dat het ontwerp en de realisatie zo eenvoudig mogelijk werd gehouden door het aantal verschillende onderdelen te beperken. Zo kan het ontwerp sneller worden voltooid en bekomt men een efficiëntere en dus goedkopere realisatie.

ZF Wind Power is een internationale organisatie die tandwielkasten ontwikkelt en fabriceert voor gebruik in windmolens. De kwaliteit van deze zuiver mechanische systemen ligt zeer hoog om te kunnen beantwoorden aan de hoge eisen die worden gesteld binnen deze industrie. De organisatie beschikt hier over ruime kennis en kunde, zo heb ik gedurende meerdere jaren ook heel wat kunnen opsteken over hoe men een betrouwbaar mechanisch ontwerp vorm kan geven. Van een leeg blad heb ik verschillende grote gietstukken ontworpen als huis voor het onderbrengen van de laatste trap alsook sterkteberekeningen. Deze complexe stukken worden gemaakt in kleinere series (x100), creativiteit is belangrijk om te komen tot een evenwichtig en economisch ontwerp. Ook was ik actief met het ontwerp van algemene machineonderdelen of systemen en lichte constructies.